Een paar flessen op het aanrecht, in de voorraadkast of in de kelder: er zijn veel verschillende manieren om wijn te bewaren. Maar wat is de beste manier?

 

Welke wijn wil je bewaren?

Dit hangt vooral af van het type wijn. Zo neemt de kwaliteit van rode wijn toe als deze voor kortere of langere tijd op fles wordt bewaard, afhankelijk van het soort wijn en de kwaliteit van het betreffende jaar. Witte wijnen mogen over het algemeen niet te lang bewaard worden. Dan smaken ze het lekkerst (met uitzondering van enkele wijnen). Bij rosé is het eigenlijk hetzelfde als bij witte wijn; in de regel mag het niet langer dan een jaar worden bewaard.

 

Waar ga je de wijn bewaren?

Voor alle soorten wijn geldt: Bewaar de wijn het beste in een koele, donkere, goed geventileerde en vocht-vrije ruimte en koop wijnrekken. Maar we hebben het over een langere periode (meer dan een jaar). Maak dus onderscheid tussen uw wijnvoorraad en wijnopslag. Een (wijn)kelder is ideaal voor het langdurig bewaren van wijn. Heb je er geen? Kijk in de garage, meterkast of kruipruimte waar je enkele flessen kunt stallen. Een wijnkast is natuurlijk ook een goede optie. Voor alle opties kun je een goed wijnrek kopen om de wijn in op te slaan.

 

Temperatuur van uw wijnkelder

De temperatuur van uw wijnopslag is de belangrijkste factor in het verouderingsproces, vooral als u van plan bent wijnen 5, 10, 15 jaar of langer te bewaren. Een constante temperatuur bevordert bijvoorbeeld de veroudering van de wijn, en veranderingen in temperatuur (vooral snelle veranderingen) zorgen ervoor dat de kurk uitzet en samentrekt, waardoor lucht in de fles kan komen. Zodra lucht de wijn bereikt, begint deze te oxideren en is de wijn rijp voor de gootsteen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur in de wijnkelder goed in de gaten te houden en te beheersen. Het is ook belangrijk om te weten dat de meest geschikte temperatuur voor het laten rijpen van wijn tussen de 11 °C en 17 °C ligt. Iets om rekening te houden bij het plaatsen van een wijnrek.

 

Het rijpingsproces van wijn

Het verouderingsproces van de wijn versnellen lijkt misschien handig, maar wijnen die langzamer rijpen hebben meer karakter. Het bewaren van wijnen bij hogere temperaturen, zelfs voor een korte tijd, heeft een negatief effect. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wijnen ongenietbaar worden. Vooral oudere, meer gevoelige wijnen worden zwaar getroffen door hoge (schommelende) temperaturen. Let op: >30 °C is echt rampzalig voor elk type wijn, of het nu je wijn-inventaris is of de opslag van je wijn.

 

Licht

Naast de juiste luchtvochtigheid en temperatuur moet je ook letten op het licht. Een wijnkelder moet zo donker mogelijk zijn, omdat licht een slechte invloed heeft op de wijn. Licht kan ongewenste chemische reacties in wijn veroorzaken, die deze dan vaak bederven. De ideale lichtomstandigheden in een opslagruimte zijn: geen direct zonlicht en UV-vrije verlichting (gloeilampen en tl-buizen). Een goede vuistregel hierbij is: zorg voor zo min mogelijk direct licht en schakel het licht alleen in als het echt nodig is.

 

Bron: Wineandbarrels.nl