Wijn kent iedereen wel. Het is een alcoholisch drankje dat gemaakt wordt van het vergisten van het sap van druiven. Dit volledige proces noemen ze vinificatie. Men drinkt het vooral voor het genot. Daarom wordt dit alcoholische drankje ook vaak op feestjes gedronken. Je hebt verschillende soorten wijn met verschillende soorten smaken. Daardoor heeft iedereen waarschijnlijk wel specifiek een favoriet. Door het drinken van wijn maakt dat je helaas nog geen echte wijnkenner. Weet je eigenlijk wel wat je drinkt en hoe het gemaakt wordt? We leggen het uit in dit blog. Meer informatie over wijnen: WijnFantasie Blog.

Verschillende soorten bekende wijn

Je zou denken dat rode wijn gemaakt wordt van rode druiven, maar rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Na de kneuzing van de druiven vergist het druivensap samen met de schillen, steeltjes en pitten tot wijn. In de schil van de druiven zit een natuurlijke kleurstof waardoor de wijn dus rood wordt. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door de tijd waarin de schil in de most aanwezig is. Witte wijn kan gemaakt worden van twee soorten druiven. 

Namelijk witte en blauwe druiven. Alleen het druivensap waarin geen kleurstoffen zitten wordt vergist tot wijn. Daardoor is witte wijn dus kleurloos. Rosé wijn wordt net als rode wijn van blauwe druiven gemaakt. Het verschil is dat de schil bij rosé wijn binnen 24 uur al van de most wordt gescheiden. Zo kan de schil, maar weinig kleurstof afgeven waardoor rosé wijn dus roze is. 

Verschillende soorten minder bekende wijn

Je hebt ook Grijze wijn deze worden vaak gemaakt van rode druiven met name pinot noir. Taan of met andere woorden goudbruine wijn is gemaakt van rode druiven. Deze rode druiven hebben langdurig gerijpt in houten vaten. Een mousserende wijn zoals champagne, prosecco, cava en Lambrusco wordt hetzelfde als elke andere wijn gemaakt. Elk druivenras moet apart. Uit deze basiswijnen wordt de wijn gemengd die uiteindelijk in de fles gaat komen. 

Doordat de wijn twee keer wordt gegist ontstaan er bubbels in de wijn.Als laatste heb je ook nog versterkte wijnen zoals Madeira, Port, Marsala en Sherry. Deze wijnen hebben vaak een alcoholpercentage boven de 15 procent. Door het hoge alcoholpercentage heeft de wijn een langere houdbaarheidsdatum. Deze versterkte wijn. Hebben allemaal een andere bereiding proces van verschillende druiven en stoffen.

Wat zit er in wijn?

Wijn bestaat uit water, suikers, zuren, resveratrol, quercetine, tannine, sulfiet en natuurlijk alcohol. Tijdens de wijnbereiding wordt er ook nog een kleine hoeveelheid zwavel toegevoegd. Ook wordt er dan koolzuurgas (alleen bij mousserende wijn) en hars toegevoegd (alleen bij Retsina wijn). Soms worden er op kruiden aan de wijn toegevoegd. Dit gebeurt vooral bij vermout. 

Aan wijn wordt ook vaak verschillende hulpstoffen toegevoegd om een effect te bereiken. Bijvoorbeeld zodat de kwaliteit over verschillende jaren gelijk blijft. Sulfiet wordt bijvoorbeeld toegevoegd om ongewenste bacteriën te doden en de oxidatie te beperken. Tannine wordt toegevoegd om de groei van bacteriën te beperken. En suiker wordt toegevoegd voor een hoger alcoholpercentage. Daarnaast worden er nog vele andere stoffen toegevoegd.

De wijnproductie over de hele wereld

De totale wijnconsumptie staat op 246 miljoen hectoliter per jaar! Dat is super veel natuurlijk maar welke landen producten nu eigenlijk wijn? De landen met de hoogste wijnproductie zijn Italië, Frankrijk en Spanje. Samen zijn ze 51% van de totale wereldwijde wijnproductie. Italië staat al een paar jaar op nummer een van de top tien wijn producerende landen. Het meest geplante druivenras is Cabernet Sauvignon. 

 

De wereld telt ongeveer 6.5 miljoen hectare aan wijngaarden. Dat is super veel! Nederland heeft als landoppervlakte ongeveer 4 miljoen hectare dus de grootte van alle wijngaarden bij elkaar is ongeveer 1,5 keer Nederland. 2018 is een goed jaar geweest voor de wijnproductie er is toen ongeveer 290 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Zo grote productie hebben we sinds 2004 niet meer gehad.